Polska kuchnia jest zwykle opisywana jako smaczna i wartościowa, nic więc dziwnego, że zdecydowana większość naszych rodaków jest dumna z rodzimych tradycji kulinarnych. Nie oznacza to jednak wcale, że stronimy od poznawania tego, co nowe, zwłaszcza jeśli w grę wchodzą przekąski. W polskich lokalach gastronomicznych zadomowił się już nie tylko amerykański popcorn, ale i włoska granita. Nie brakuje w nich jednak miejsca także na inne rozwiązania.
Smak Meksyku
Meksykański nachos pojawił się na krajowym rynku w połowie lat dziewięćdziesiątych ubiegłego stulecia, a więc pół wieku po tym, jak sami Meksykanie stworzyli tę wyjątkową przekąskę. Co ciekawe, jedna z historii powstania nachosów mówi o tym, że powstały one nieomal przez przypadek i były efektem spontanicznej inicjatywy kucharza, który pokroił tortillę na trójkąty, a następnie usmażył jej z dodatkiem sera i papryczek jalapenio, a więc tego, co miał pod ręką. Jaka nie byłaby prawda trudno nie zgodzić się z tym, że smak nachosów zachwyca odbiorców w każdym wieku.